Herinneringen aan de Scheldeflat: Frank Ernest

Op 1 maart 2016 kreeg Stadlander de sleutels overhandigd van de Scheldeflat.

De woningcorporatie bleef de flat verhuren tot de zomer van 2022. Niet de beste periode van de Scheldeflat. Toch bewaart gebiedsbeheerder Frank Ernest bijzondere herinneringen aan deze tijd. “Zeker in de eerste jaren ontstond er toch iets moois.”

De lege Scheldeflat was begin 2016 speelbal van de politiek. Na de grote toestroom van vluchtelingen in 2015 was ook de gemeente Bergen op Zoom op zoek naar plek om statushouders te huisvesten. Het oog viel al snel op de Scheldeflat.

Frank: “Iemand van de gemeente ging langs de omwonenden om uitleg te geven. Na 2 bezoeken belde hij al. Of ik alsjeblieft mee kon gaan. De weerstand in de wijk was groot. TanteLouise had natuurlijk eerder de Scheldeflat gesloten. Maar de mensen zagen vooral dat opa en oma moesten verhuizen. En nu zouden er dan vluchtelingen in komen? Dat ging er niet zomaar in.”

Goudeerlijk

Als gebiedsbeheerder van Fort-Zeekant wist Frank al snel de juiste toon te vinden. “De mensen zijn hier goudeerlijk. Recht voor zijn raap, maar ook goudeerlijk. En altijd zorgzaam voor elkaar.”

Frank bezocht veel bezorgde wijkbewoners. “Ik probeerde ze steeds maar weer gerust te stellen. Of ik nam ze mee, naar de Scheldeflat. Want dan konden ze zelf zien hoe het eraan toeging. Dat het allemaal wel meeviel.”

Want zeker aan de eerste jaren koestert Frank fijne herinneringen. “Van de 77 woningen werd 1/3 verhuurd aan statushouders, 1/3 ging naar jongeren en 1/3 was voor spoedzoekers. Er woonden nooit twee statushouders naast elkaar, daar zat altijd een jongere tussen. Juist om ervoor te zorgen dat ze zouden integreren. En dat werkte goed. De bewoners hielpen elkaar op weg.”

Sociale functie

De Scheldeflat kreeg zijn sociale functie weer terug. In de oude eetzaal vonden taallessen plaats. Bewoners kookten voor elkaar en proefden van elkaars culturen.

In 2018 opende Cafe Atelier van Annemarieke van Peppen de deuren in de eetzaal. Een nieuwe ontmoetingsplek was geboren. Veel wijkbewoners maakten er gebruik van.

Samen met wijkbewoners en de school De Kameleon zette Frank een moestuinproject op, genaamd Fort-Zeekant Test. Scholieren tuinierden in de verhoogde bakken in de tuin van de Scheldeflat en zo ontstonden leuke contacten met de buurt.  

De klachten namen toe

Corona bracht de klad in de ontmoetingen. Ook de samenstelling van de huurders veranderde. Jongeren stroomden door naar een andere woning, meer en meer huurders met een rugzakje landden in de Scheldeflat.

“De klachten vanuit de buurt namen weer toe. Het was vaker onrustig”, merkte Frank. Al wil hij ook wel een misverstand de kop indrukken. “We kregen vaak het verzoek van de politie om te oefenen op de bovenste, leegstaande verdiepingen. Dan stonden er weer politiebusjes voor de deur en dachten de buren dat er weer iets op deed. Maar dat was heel vaak gewoon een oefening.”

‘Het zal gek zijn’

Vanaf de zomer van 2021 worden leeggekomen woningen niet meer opnieuw verhuurd. De resterende huurders hebben dan nog een jaar om een andere woning te vinden. “Sommige huurders waren niet meer ingeschreven in Zuidwestwonen.nl, maar ze kregen ook geen voorrang. Samen met WijZijn en de collega’s van Stadlander hebben we steeds maar weer contact gezocht met de bewoners. Uiteindelijk hebben we ervoor gezorgd dat niemand op straat is komen te staan.”

Frank weet dat veel wijkbewoners de sloop met gejuich tegemoet zien. “Maar het zal ook gek zijn, een Fort-Zeekant zonder Scheldeflat. Het is toch een markant gebouw, dat je langs alle kanten ziet. Maar we gaan ook weer iets moois terugzetten, zoals we dat eerder ook met de nieuwbouw van Bergse Buren hebben gedaan.”

Lees ook het verhaal van de hulpen. Klik op de link!