Scheldeflat, waar ga je heen?

Na de sloop is de Scheldeflat is het straatbeeld verdwenen. Nou ja, verdwenen... Heel veel materialen beginnen aan een nieuwe bestemming.

Hoe dat in elkaar zit, vertelt Barthel van Dinther van A. van Liempd Sloopbedrijven.

Hout, metaal, beton, straatstenen, keukens en bitumen dakbedekking: het wordt allemaal hergebruikt. Bijvoorbeeld de balkonhekken: die zouden vroeger bij het oud ijzer zijn gedumpt. “Van de 468 balkonhekjes gebruikt Stadlander er 39 bij de bouw van een nieuwe appartementengebouw aan de Vijverberg.” Ze keren terug als gevelbekleding. Nog eens 34 hekjes vinden een plek op het terrein van Stadlander aan de Rooseveltlaan. “Ze worden daar gebruikt  als pergola.”

De overige 300 gaan niet ver uit de buurt: die komen in de achtertuinen van de nieuwe woningen, die op de locatie van de Scheldeflat worden gebouwd. Als afrastering.

Bijna 10.000 ton beton uit de Scheldeflat wordt verwerkt tot nieuw beton voor de nieuwbouw.

Stukjes Scheldeflat in de nieuwbouw

Het doel is om zoveel mogelijk materiaal te laten ‘terugstromen’ naar de nieuwbouw. “Zo worden straks de bergingen bij de nieuwbouw gemaakt van gebruikt hout uit de Scheldeflat. Ook deuren en kozijnen gebruiken we opnieuw.”

Zelfs de letters S C H E L D E F L A T krijgen een nieuwe bestemming. “Wat hier precies mee gaat gebeuren, is nog niet bekend. Maar zeker is, dat ze een herbestemming krijgen.”

Benieuwd waar je nog meer stukjes Scheldeflat kunt vinden? Lees het in het Boei Bulletin.