Ontmoeting: de familie achter The Tang Dynastie

Veel verandert in onze wijk. Maar wat blijft, is dat markante gebouw op de hoek Casper Fagellaan en Borgvlietsedreef: restaurant The Tang Dynastie. We spraken met de eigenaren en hun zoon. Lees hier een verkorte versie van dat interview.

Van Utrecht naar Fort-Zeekant

Drie jaar geleden kwam het gezin Xi naar Bergen op Zoom. In Utrecht, waar ze eerst woonden, was vader Xi in dienst als kok; in het restaurant in Fort-Zeekant kon hij eigen baas worden. Xi kookt traditioneel Chinees, waar wij Nederlanders fan van zijn. In het pand zit nu al zo’n 30 jaar een Chinees restaurant en de naam The Tang Dynastie was er al, dat lieten ze zo.

Twee parken

Voor het echtpaar Xi is het hard werken geblazen. Hun zaak is vooral in trek voor afhaal.
Al zijn ze nog maar kort in onze wijk, toch ziet vooral zoon Zhouxu (14 jaar) wel de veranderingen. “Ik speelde altijd achter ons restaurant. Maar nu is dat veranderd in het Belvedère-park.” Het park is mooi, zegt hij. Maar hij is wel zijn speelplek kwijt. “Daarom gelukkig is er het Amaliapark, daar ga ik nu naartoe.”

Hoop op opknapbeurt

De Xi’s zijn bezorgd over het uiterlijk van hun restaurant. Terwijl Fort-Zeekant opbloeit, ziet hun pand er zo langzamerhand gedateerd uit. Niet leuk, “maar dat is voor de eigenaar waarvan we huren. We hebben dat al vaak gevraagd.” Zeker nu ook hun overbuur de Scheldeflat gaat verdwijnen en er nieuwbouw voor in de plaats komt, hoopt de familie Xi dat hun gebouw ook een opknapbeurt gaat krijgen.

Wil je het volledige interview lezen? Klik op de button voor het betreffende Boei Bulletin!