Materialen Scheldeflat krijgen 2e leven

Bijna niemand wordt nog vrolijk van de aanblik van de Scheldeflat, de flat die binnenkort gesloopt wordt. Maar Barthel van Dinther wel!

Hij is commercieel manager van A. van Liempd Sloopbedrijven, en hij raakt zelfs enthousiast van onze Scheldeflat. Waarom? “Omdat we zoveel materiaal kunnen hergebruiken.”

Wastafel voldoet nog prima

Een wandeling door het gebouw maakt al snel duidelijk waar hij het over heeft. “Kijk:” wijst hij in een van de appartementen, “deze wastafel is nog prima te gebruiken. Waarom zou je als woningcorporatie een kapotte wastafel vervangen door een gloednieuwe? Deze voldoet ook prima. Als het maar netjes is!”

Maar Van Liempd doet veel meer dan dat. “Keukens gaan terug naar Bruynzeel Keukens. Het spaanplaat wordt verwerkt in nieuwe keukens.” Bruynzeel Keukens werkt daar graag aan mee.

De hardhouten kozijnen in het gebouw? “Dit is nog echt hardhout, geen “waaibomen-hout”. In de jaren ’70 en ’80 was er ruim aanbod van dit kwaliteitshout.” Tevreden kijkt hij naar een kozijn. “6 bij 6, daar zijn prima balkjes van te maken.”

Schroevendraaier in plaats van koevoet

Slopen. Het klinkt nog altijd zo rauw. Maar het is steeds vaker een verfijnd proces, waarbij materiaal haast delicaat wordt behandeld. “Onze mensen werken met een schroevendraaier en zaag, en steeds minder met een koevoet.”

Wil je het volledige interview lezen? Klik op de button voor het betreffende Boei Bulletin!