Documentaire “De Scheldeflat” ontroert bij première

Ze heeft een traantje weggepinkt tijdens het kijken. En als oud-bewoonster Meis Suijkerbuijk na afloop begint te praten, is ze weer ontroerd.

De Scheldeflat, die zit bij mensen nog altijd in het hart. Heel diep. Wie daaraan twijfelt, is bij het zien van de unieke documentaire meteen om.

Als Meis Suijkerbuijk terugdenkt aan het moment dat ze haar appartement moest verlaten, voelt ze weer het verdriet. “De Scheldeflat was een formidabel iets.” Terwijl ze amper 60 was toen ze er gingen wonen. “Ik zei: wat moet ik tussen die oude mensen.” Maar binnen korte tijd was ze helemaal om! Elselien Withagen kan nu nog niet langs het gebouw lopen zonder even omhoog te kijken. Naar de plek waar haar ouders woonden. “Het was een heel tijdperk.”

Hoofdrolspelers

Elselien en Meis. Twee ‘hoofdrolspelers’ in de film over de flat. Samen met onder meer oud-personeelsleden van tanteLouise, gebiedsbeheerder Frank Ernest van Stadlander en archeoloog Marco Vermunt wiens oma er woonde. Ze vertellen in de documentaire over het goede van de Scheldeflat.

Ondertussen komen er foto’s voorbij op het scherm. Van al die warme momenten. “Er voor elkaar zijn. Op speciale momenten, verdrietige maar ook mooie”, vat Frits Leenders samen.

Bekijk de film ook op YouTube.